Strona główna » Jak umyć przypalony garnek?

Jak umyć przypalony garnek?

przez dev5e2
garnek

Przypalenie garnka zdarza się zarówno początkującym kucharzom, zajętym paniom domu, jak i szefom kuchni w renomowanych restauracjach. Przyczyny bywają różne, ale efekt jest zawsze ten sam. Gruba warstwa czarnej przypalenizny na zewnątrz lub w środku garnka, trudna do usunięcia i uniemożliwiająca dalsze korzystanie z naczynia. Jak wyczyścić przypalony garnek, nie tracąc na to całego dnia? Czy tradycyjne, domowe metody, mogą się okazać skuteczne w walce z uporczywą przypalenizną?

Jak umyć przypalony garnek stalowy?

Sposoby czyszczenia garnka, który uległ przypaleniu, uzależnione muszą być nie tylko od stopnia przypalenia, ale również tego, z jakiego materiału wykonane jest naczynie. Garnki stalowe są pod tym względem stosunkowo najmniej wymagające. Oczywiście, do ich wyczyszczenia można wykorzystać dostępne w sklepach środki do czyszczenia przypalonego tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem mogą się okazać zwłaszcza preparaty do czyszczenia piekarników.

Jak umyć przypalony garnek ze stali? Przydatne okazać mogą się wszelkie mleczka i spraye do czyszczenia kuchni, a także specjalne czyściki do garnków. Lepiej nie używać bardzo szorstkich, drucianych drapaków. Zamiast tego, warto skorzystać z domowych metod czyszczenie tego rodzaju zabrudzeń. Skuteczna okazać może się mikstura wody z sodą oczyszczoną i octem. Taką mieszankę nakłada się na przypalone miejsca i pozostawia na jakiś czas, by później usunąć przypaleniznę czyścikiem do garnków lub szmatką. Bardziej uporczywych przypalonych pozostałości można pozbyć się za pomocą szmatki, umoczonej w zwykłej soli kuchennej. Kryształki soli są na tyle delikatne, że nie porysują powierzchni garnka, powinny jednak poradzić sobie z przypalonym brudem. Na koniec naczynie trzeba jeszcze umyć w zwykły sposób i obficie spłukać wodą, aby nie powstały plamy spowodowane kontaktem z solą. Sprawdzi się w tym przypadku nabłyszczająca kapsułka do zmywarek.

Jak szybko umyć przypalony garnek emaliowany?

Jak umyć bardzo przypalony garnek emaliowany? Tu sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana niż w przypadku naczyń stalowych. Emaliowane powierzchnie są dużo bardziej delikatne i zbyt energiczne pocieranie szorstką ściereczką lub drapakiem może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń. Dlatego w przypadku garnków emaliowanych należy postawić na środki chemiczne, mogące rozpuścić zanieczyszczenie, bez szorowania. Co wybrać? Tak samo skuteczne jak gotowe preparaty do przypalonego tłuszczu (które również warto wykorzystać), mogą się okazać kwasek cytrynowy, ocet lub soda lub proszek do pieczenia. Zamiast szorować garnek pastą powstałą ze zmieszania tych składników, można w garnku zagotować nieco wody z octem lub kwaskiem cytrynowym i sodą. Po jakimś czasie zanieczyszczenia powinny zacząć same odchodzić. Wystarczy wówczas niezbyt intensywne czyszczenie szmatką. Pomóc może również pocieranie kapsułką do zmywarek. To silny, skoncentrowany detergent, który w sytuacji uporczywej przypalenizny czasami naprawdę czyni cuda.

Jak umyć bardzo przypalony garnek?

Jak wyczyścić przypalony garnek w środku, jeśli nie można go zbyt intensywnie szorować? Jeśli ze względu na jego delikatną powierzchnię (np. teflon lub ceramika) nie chcemy stosować silnych środków chemicznych, można spróbować starej metody z kleikiem ryzowym. Do przypalonego garnka należy wlać tyle wody, żeby pokrywała wszystkie przypalone miejsca, a następnie wsypać niewielką ilość ziaren ryżu. Powinno go być tyle, żeby rozgotowany stworzył niezbyt gęsty kleik. Gotujący, rozgotowany ryż tworzy kleistą zawiesinę, ułatwiającą rozmiękczanie i odklejanie się przypalonych zanieczyszczeń.  Kleik taki można pozostawić na jakiś czas w przypalonym garnku, a później umyć w tradycyjny sposób, ściereczką i płynem do naczyń.

Szukając sposobu na to, jak umyć przypalony garnek, trzeba pamiętać, że skuteczne metody nie zawsze pozwalają uzyskać efekt natychmiast. Mniej inwazyjne środki potrzebują czasem nieco więcej czasu na to, by rozpuścić zanieczyszczenie i umożliwić jego całkowite pozbycie się z powierzchni naczynia.

Podobne artykuły