Nie da się ukryć, że kuchenka to jeden z podstawowych i najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Dzięki niej można bez większych problemów przygotować obiad dla całej rodziny, zagotować wodę na kawę czy upiec pyszne ciasto w związku z wizytą gości.
Wiele osób zarówno w przypadku zakupu nowego egzemplarza, jak i wobec wymiany starej kuchenki zadaje sobie pytanie, jakie urządzenie kupić. W sklepach ze sprzętem AGD znaleźć można różne modele, które różnią się głównie sposobem zasilania. Jaką kuchenkę warto więc kupić?
Kuchenka gazowa — czy warto się na nią zdecydować?
Kuchenki gazowe nadal cieszą się bardzo dużą popularnością w wielu polskich domach. Modele, które dzisiaj można znaleźć w sklepach, są dużo nowocześniejsze od swoich odpowiedników sprzed kilkudziesięciu lat. Taki sprzęt kosztuje również o wiele mniej od kuchenek elektrycznych. Najtańsze modele można zakupić już za kwotę 300 zł.
Jednak największą popularnością cieszą się kuchenki gazowe z elektrycznym piekarnikiem. W starych egzemplarzach w piekarniku znajdowała się bowiem tylko jednak grzałka umieszczana na dole, która miała zapewnić równomierne pieczenie potraw.
Wielu zawodowych kucharzy powtarza często, że potrawy przyrządzane na kuchence gazowej smakują najlepiej. Kolejną zaletą takiego sprzętu jest fakt, że można wykorzystywać na nich różnego rodzaju garnki oraz patelnie. Dodatkowo, za pomocą pokręteł można szybko zmniejszać lub zwiększać temperaturę pod gotującymi się potrawami. Kuchenka gazowa sprawdzi się także w miejscach, gdzie często występują braki w dostawach prądu.
Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaki egzemplarz warto kupić. Ranking kuchenek gazowych na pierwszym miejscu stawia zwykle modele wyposażone w elektryczny piekarnik. Daje to użytkownikowi większą wygodę, a także pozwala zaoszczędzić gaz. Kuchenka gazowa umożliwia również uniknięcie przestojów w trakcie przygotowywania posiłków w sytuacji, gdy ma miejsce przerwa w dostawie prądu. Dzięki temu sam proces gotowania staje się szybszy i przyjemniejszy.
Kuchenka elektryczna — nowoczesne i szybkie gotowanie
Kuchenki indukcyjne można coraz częściej spotkać w gospodarstwach domowych. Ich główną zaletą jest znaczna oszczędność energii. Ciepło wytwarza się bowiem tylko pod ustawionym naczyniem, a nie na całej powierzchni, jak ma to miejsce chociażby w przypadku płyt ceramicznych. Ponadto gotowanie na płycie indukcyjnej jest dużo szybsze. Zabrudzona płyta indukcyjna bardzo łatwo poddaje się czyszczeniu – usunięcie brudu można wykonać przy użyciu zwykłej ściereczki. Trzeba jednak pamiętać, że do kuchenki indukcyjnej niezbędne są specjalne garnki wykonane ze stali ferromagnetycznej.
Kuchenka gazowa czy elektryczna? Podsumowanie
Wybierając odpowiednią kuchenkę, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Oczywiście, jeżeli w mieszkaniu nie ma instalacji gazowej a podłączenie butli okazuje się problematyczne, jedynym rozwiązaniem będzie egzemplarz elektryczny. Natomiast w przypadku chęci kupienia modelu na gaz przy wyborze odpowiedniego sprzętu może pomóc np. ranking kuchenek gazowych, który z pewnością ułatwi podjęcie decyzji dotyczącej właściwego urządzenia.